marți, 7 decembrie 2010

CONFERINŢA REGIONALĂ










CONFERINŢA REGIONALĂ
a reprezentanţilor Consiliilor Judeţene ale Elevilor
02-05 decembrie 2010, Piatra Neamţ
REGIUNEA NORD-EST       /      REGIUNEA SUD-EST
ŞI
ALEGERI REGIONALE


Elevii români au poftă de viaţă şi creativitate, au curajul să fie ei înşişi şi îşi păstrează optimismul. De aceea, suntem noi, Consiliul Elevilor, în care există o ierarhie foarte importantă: liderii de clasă sunt membri în Consiliul pe şcoală (CŞE); dintre aceştia, unul este membru în Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE), iar Preşedintele acestui Consiliu face parte din Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).
Consiliul elevilor îşi propune ca, prin unitate, elevii să reprezinte o forţă în societate, în procesul decizional care priveşte viaţa şcolară a comunităţii, sub aspectul îmbunătăţirii acesteia.
Consiliul Regional al Elevilor – C. R. E. (în fiecare regiune de dezvoltare economică a ţării) este format din preşedintele şi vicepreşedintele C.J.E. –urilor din regiunea respectiva, este condus de un preşedinte care are funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional;
În România există opt C. R. E.-uri. Săptămâna trecută au avut loc alegeri ân regiunea de NE şi în cea de SE.
Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ a avut privilegiul de a fi gazda a 11 judeţe din aceste 2 regiuni, şi anume: Iaşi, Botoşani, Suceava, Bacău, Vaslui,Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Buzău şi Constanţa.
Alegerile au avut loc în cadrul Conferinţei Regionale, la care au participat între 7 şi 10 reprezentanţi de la fiecare judeţ, ce făceau parte din BEX, plus câte un domn profesor coordonator însoţitor.
Activitatea a fost monitorizată de domnul Romeo Moşoiu,consilierul Ministerul Educaţiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului şi de domnul profesor Sorin Vlaic, coordonatorul Consiliului Judeţean al Elevilor din Hunedoara şi al Consiliului Naţional al elevilor, „dascălul tuturor elevilor”, aşa cum a fost supranumit de către Ziarul Adevărul. Doi domni extraordinari, care în aceste 4 zile nu ne-au fost doar mentori, ci şi prieteni.
Activităţile au început de vineri dimineaţa, ziua de joi fiind lăsată acomodării şi cazării, întrucât invitaţii au sosit începând cu orele 13:00-14:00 şi continuând până la 18:00-19:00.
În ziua de vineri a avut loc , de dimineaţa, de la ora 9, deschiderea lucrărilor întâlnirii,la Colegiul Naţional „Petru-Rareş”, urmată de prezentarea rapoartelor de activitate a CJE, şi de dezbateri, acestea derulându-se până la orele 00:00, cu pauza de prânz şi de cină, iar seara participând pentru o ora la un spectacol artistic din parteaunei formatii de muzică populară locală.
A treia zi, sâmbătă, ne-am prezentat din nou în sala de festivităţi şi am luat parte din nou la Conferinţă, de această dată discutândi-se despre programe şi proiecte pentru tineri, identificarea nevoilor, propuneri de teme pentru proiecte, posibili finanţatori. Deasemenea, am participat la activităţi interactive, urmate de dezbateri pe temele: Proiecte în consultare pentru tineri: legea voluntariatului, legea tinerilor, legea educaţiei. Puncte de vedere, modalităţi de lucru pentru a face auzită vocea tinerilor la nivelurile decizionale
Seara, ne-am gândit să mai destindem puţin oaspeţii şi să îi scoatem din acea stare de tensiune şi încordare, oferindu-le o plimbare cu telegondola, şi astfel având privilegiul să privească întregul oraş Piatra-Neamţ şi să îl admire , dat fiind faptul că majoritatea dintre ei se aflau pentru prima dată aici. Plimbarea s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor credem noi, atât elevii cât şi domnii profesori însoţitori fiind mulţumiţi şi încântaţi. Putem spune că şi vremea a contribuit mult la transformarea acestei seri în una cât mai plăcută, datorită zăpezii ce se aşternuse, seara încheindu-se cu o bătaie cu bulgări.
Dar această zi nu a fost numai cea mai încărcată şi în acelaşi timp şi distractivă, ci şi cea mai importantă. Sâmbătă, în data de 4 decembrie, au avut loc alegerile pentru CRE, motivul central al Regionalei.Candidaţii au avut ocazia să îşi depună dosarele până sâmbătă dimineaţa, la ora 7:00, urmând ca ulterior să fie supuse unei verificări din partea domnilor profesori coordonatori.
În urma alegerilor, la care au putut vota doar preşedintele şi vicepreşedintele prim din fiecare judeţ. Rezultatele alegerilor pentru Regiunea Nord-Est sunt: Şotropa Alexandru – Botosani, presedinte; Barbulet Tarantus Octavian Andrei – Neamt, vicepresedinte; Bejenaru Stefana – Iasi, secretar. Pentru Regiunea Sud-Est au fost alesi Munteanu Alexandru – Vrancea, presedinte; Raducu Elena – Braila, vicepresedinte; Borsaru Ana-Cristina-Constanta, secretar.
Fiecare Consiliu Regional al Elevilor îşi asumă responsabilitatea de a organiza anual minimum trei întâlniri regionale dupa un grafic stabilit la alegerile regionale; în cazul nerespectarii graficului, presedintele CRE este demis.
Tot în seara acestei zile , am fost onoraţi cu prezenţa domnului Constantin Lăcătuşu, primul român care a cucerit Everestul, ţinând un discurs impresionant despre viaţă.
Duminică dimineaţa fost ultima întâlnire din cadrul Conferinţei, organizată cu scopul de a trage concluziile întâlnirii. Până seara , la orele 20:00, toţi cei 120 de participanţi la Conferinţă au părăsit Tabăra Cozla, locul în care au fost cazaţi pe durata celor 4 zile, întorcându-se fiecare acasă cu un bagaj de noi cunoştinţe, idei de proiecte şi activităţi, informaţii clare despre CJE / CRE / CNE , experienţă, şi nu în ultimul rând, noi prietenii.
Oaspeţii s-au declarat mulţumiţi de gazdă - Judeţul Neamţ, spunând că s-au simţit foarte bine şi aşteaptă să mai revină, pentru a vizita întreg oraşul pe jos, nu numai văzut de sus.
În cele ce urmează, CJE Neamţ va organiza un consiliu, în cadrul căruia se vor comunica şi celorlalţi membri subiectele de discuţie şi întregul plan de activităţi din cadrul Conferinţei.



                                                                                                                                                                                                                       

Preşedinte CŞE CNRV şi Vicepreşedinte CJE Neamţ,
Amalia Popa
6 decembrie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu